10 Tips voor je Rijexamen!

admin
Reacties uitgeschakeld voor 10 Tips voor je Rijexamen!

Je hebt je theorie-examen gehaald, genoeg rijlessen gehad van je rijschool en wellicht heb je de tussentijdse toets van het CBR ook al gedaan. Op naar het rijexamen! Je wilt het graag in één keer halen. Verkeersopleidingen Chris Adams heeft een hoog slagingspercentage en geeft je graag deze rijexamen tips zodat je met vlag en wimpel slaagt voor jouw examen!

1. Wees voorzichtig

Wees voorzichtig, maar overdrijf niet. Als je te lang bij een kruispunt wacht, weten andere weggebruikers niet hoe ze op je moeten reageren. Wees dus ook zelfverzekerd.

2. Blijf rustig

Blijf rustig. Neem geen risico’s. Veiligheid gaat boven alles.

3. Maak er geen groot punt van

Maak er geen groot punt van. Je maakt gewoon een autorit om te laten zien wat je de afgelopen maanden hebt geleerd.

4. Snel nerveus? Neem een tussentijdse toets

Als je erg nerveus bent, kun je niet meer helder nadenken. Als rij-instructeur merk ik dit al tijdens de rijlessen. Doe dan een tussentijdse toets van het CBR. Het rijexamen zal makkelijker gaan omdat je al precies weet wat er tijdens het rijexamen gebeurt.

5. Last van faalangst? Doe een faalangst examen

Heb je last van faalangst? Dan is er een speciale faalangst rijexamen die je kunt doen. Ze nemen dan iets meer de tijd voor je tijdens het examen. Je mag een time-out nemen om even op adem te komen.

6. Enorm zenuwachtig? Raadpleeg je arts

Op doktersadvies kun je medicatie gebruiken waardoor je rustig blijft tijdens het examen. Je hartslag schiet dan niet omhoog.

7. Eet een banaan

Eet een banaan van te voren. Wanneer je last hebt van stress versnelt je stofwisseling en daalt je kaliumgehalte. Kalium zorgt voor het normaliseren van je hartslag. Een banaan bevat veel kalium. Daarnaast zorgt de proteïne tryptofaan ervoor dat je meer ontspannen bent.

8. Let op je ademhaling

Een goede ademhaling is belangrijk. Voordat we naar de examinator lopen, begeleid ik mijn cursisten met het goed in en uit ademen. We lopen ook een rondje om de doorbloeding goed op gang te houden. Blijf vooral normaal ademen tijdens het examen.

9. Zorg voor een goede nachtrust

Zorg voor een goede nachtrust van te voren. Drink niet de avond van te voren, kijk geen al te spannende film en ga op tijd slapen. Vermoeidheid zorgt voor een lage reactietijd en speelt een grote rol bij ongelukken.

10. The show must go on

Foutloos rijden bestaat niet: iedereen maakt vroeg of laat een foutje. Dat weet je CBR examinator ook. Wat tijdens het rijexamen belangrijk is, is juist hoe je daarmee om gaat. Blijf rustig, los de situatie op en vergeet de fout meteen weer en rij gewoon rustig door.

En als extra tip de allerbelangrijkste: luister niet teveel naar de verhalen, tips en fabels van anderen. Uiteindelijk gaat het om jouw vermogen om veilig en verantwoord met een auto deel te nemen aan het verkeer. Geloof in je eigen kunnen. Neem beslissingen en blijf goed reageren op de verkeerssituaties.