Bromfiets

Wij lessen met Yamaha Neos 4!

Het theorie-examen
Ben je 15,5 jaar of ouder, dan kun je theorie-examen doen. Veel mensen vinden het moeilijk of zien er tegen op. Het is daarom aan te raden een theoriecursus te volgen bij de rijschool. Dat maakt de kans op slagen een stuk groter.

Het praktijkexamen
Na het halen van het theorie-examen mag je op voor het praktijkexamen. Dat is een ‘proeve van bekwaamheid’, waarbij je moet laten zien voldoende kennis, inzicht en vaardigheid te hebben voor een goede zelfstandige verkeersdeelname. Aan die eisen voldoe je niet zomaar. Net als voor de auto of de motor vergt het bromfietspraktijkexamen een gedegen voorbereiding. DIe krijg je door een rijopleiding te volgen bij de rijschool

Er zijn twee praktijkexamens:
– Een examen voor de bromfiets en de snorfiets. Je legt het examen af op een bromfiets. Als je bent geslaagd, mag je ook snorfiets of brommobiel rijden. Het is niet mogelijk op een snorfiets praktijkexamen te doen.
– Een examen voor de brommobiel. Als je slaagt voor dit examen mag je uitsluitend in een brommobiel rijden. Over het praktijkexamen voor de brommobiel is een apart informatieblad verkrijgbaar bij het CBR en gespecialiseerde dealers.

Hoe gaat het praktijkexamen in z’n werk?
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Het praktijkexamen duurt zo’n 45 minuten, waarbij je minstens 25 minuten een route op de openbare weg rijdt. Je legt het examen af op een bromfiets die technisch in goede staat verkeert; examen doen op een snorfiets is niet mogelijk. De bromfiets moet zijn voorzien van twee spiegels, een kenteken en een L-bord. Tijdens de rit moet je een goedgekeurde helm dragen. Daarnaast is beschermende kleding raadzaam. De examinator volgt je op een eigen bromfiets. Hij geeft je via een portofoon routeopdrachten.