Theorielessen verzorgen wij voor de volgende categorieën:
– auto (vanaf 16 jaar)
– motor (vanaf 17 jaar)
– bromfiets (vanaf 15,5 jaar)

Teveel leerlingen pakken hun theorieboek pas tegen de tijd dat er examen moet worden afgelegd. Deze manier van werken kost je meer lessen in de auto dan nodig is. Dit kost je dus extra geld!

Gezien de enorme waarde van een goede theoretische begeleiding van een leerling, worden er theorielessen gegeven. Deze lessen zijn er niet alleen om de regels te leren die in jouw boekje zijn opgenomen, maar vooral om je te leren wat je met die regels moet doen, hoe je die regels moet toepassen! Een goede beheersing van de theorie voorkomt aarzeling in het verkeer. Tijdens onze theorielessen besteden wij uitvoerig aandacht aan alle facetten van het auto, motor of bromfiets rijden en sluiten we af met een examen training. Ook verzorgen wij individuele theorielessen. Alle theorie cursussen vinden plaats in ons eigen moderne instructielokaal.

Algemeen
Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Als je daarvoor slaagt ontvang je een theoriecertificaat. Dat certificaat overhandig je bij het begin van het praktijkexamen samen met enkele andere documenten.

Het theorie-examenvoor personenauto bestaat uit drie onderdelen:
– Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen).
– Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen).
– Een onderdeel over verkeersinzicht (10 vragen).

Verkeersinzicht
Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

Gevaarherkenning
De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:
– Remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen).
– Gas loslaten ( dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze).
– Of niets ( dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

Hoe gaat het op het examencentrum?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het
examencentrum. Neem een geldig identiteitsbewijs (geen kopie) en je reserveringsnummer mee. Het reserveringsnummer staat in de uitnodigingsbrief die je hebt ontvangen.Bij het CBR meld je je aan bij de aanmeldzuil. Toets het reserveringsnummer in en controleer je gegevens.Dan stop je je spullen in een locker
Houd je ID-bewijs en reserveringsnummer bij je. In de locker moet: jassen, tassen, horloges, elektronische apparatuur (ook mobieltjes) en ook metalen voorwerpen zoals je sleutels.Even wachten
Neem plaats in de wachtruimte en wacht daar tot je aan de beurt bent.
Je ziet je reserveringsnummer op de schermen verschijnen. Volg de aanwijzingen op de schermen.Wat betekent de tekst op de schermen?Reserveringsnummer + status ‘Aangemeld’:
Je bent aangemeld voor het examen. Zodra er plaats is, word je opgeroepen.
Reserveringsnummer + status ‘Spullen in locker’:
Je bent bijna aan de beurt. Check of je je spullen hebt opgeborgen.
Reserveringsnummer + status‘Ga naar start examen’:
Je bent aan de beurt voor het examen. Meld je bij de balie ‘Start Theorie-examen’.

Inchecken bij Start Theorie-examen
Hier controleert een medewerker je ID-bewijs en krijg je het nummer van de tafel waaraan je examen gaat doen.

Hoe gaat het theorie-examen in zijn werk?

In de examenzaal
Neem plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je ID bewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Check of je e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’.Volg de instructies op de schermen.

  • Je doet examen in je eigen unit op een touch-screen. Je theorie-examen duurt ongeveer 20-30 minuten. Er is geen geluid beschikbaar.
  • Je krijgt eerst uitleg op het scherm en een oefenvraag
  • Daarna begint je examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen.
  • Zolang de tijdbalk loopt kun je de opgaven beantwoorden. Je kunt niet terug in het examen.
  • Je kunt eventueel sneller naar de volgende vraag door op de knop “Volgende” te drukken. Doe je dit niet dan verschijnt de volgende vraag automatisch nadat de tijd verstreken is. Geef je niet op tijd antwoord dan is de vraag fout.
  • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie.Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-auto.

Het theorie-examenvoor de auto bestaat uit twee delen

1. Gevaarherkenning
Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.

2. Verkeersregels en verkeersinzicht
Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Individueel begeleid examen
Het individuele begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. De vragen en antwoorden kunnen voorgelezen worden door de theoriemedewerker. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen en niet bij het onderdeel gevaarherkenning.

Theorie-examen extra tijd
Als je denkt dat je meer leestijd nodig hebt, bijvoorbeeld als je licht dyslectisch bent, kun je ook een theorie-examen extra tijd doen. Je krijgt tijdens dit examen per vraag meer antwoordtijd, waardoor de totale extra tijd op ongeveer 15 minuten uitkomt. Dit geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning.
De extra kosten voor het theorie-examen extra tijd bedragen €10,15 bovenop het normale examentarief van €28,55. Je dit theorie-examen tijd reserveren via je rijopleider.

De uitslag
Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien.
Je kunt ook de fout beantwoorde vragen bekijken. Klik hiervoor op het vraagnummer. Je kunt bladeren met de knoppen ‘Volgende’ of ‘Terug’ onderaan in het scherm. Je hebt hier korte tijd voor. Bovenaan in beeld zie je de tijd die je hiervoor hebt.

Je krijgt de uitslag ook binnen 24 uur per e-mail toegestuurd. Dit kan wel alleen als jij (of je rijschool) je emailadres hebt ingevuld bij de reservering. Als je bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Je uitslag ‘Voldoende’ is 1,5 jaar geldig. Mocht je gezakt zijn, dan legt de mail uit waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen. Ook kun je na ontvangst van deze mail een nieuwe afspraak maken.

Het theorie-examen voor motor en bromfiets
Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er tenminste 44 goed moet hebben. Het zijn open, meerkeuze en ja/nee vragen.

Voor alle theorie-examens geldt: Je moet je legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

We helpen je graag verder op weg!

Luisterboeken

Dé oplossing voor mensen met een leerbeperking!

Deze set bestaat uit de DAISY-cd en het theorieboek. Met behulp van de DAISY-cd wordt het boek voorgelezen. U kunt in het boek meelezen en de plaatjes etc bekijken. Het theorieboek bevat alleen de theorie die is afgestemd op het CBR theorie-examen. Het boek bevat veel foto’s, tekeningen en cartoons.’Met steunkleuren is onderscheid gemaakt tussen hoofdregels en samenvattingen. Extra handig is de bordenbijlage: een bijlage achter in het boek met alle borden en hun betekenis!

(bron: www.verjo.nl)